Ga naar de inhoud
Home » Dtp: wat is dat eigenlijk?

Dtp: wat is dat eigenlijk?

Dtp: wat is dat eigenlijk?

Heb je je ooit afgevraagd hoe al die prachtig ontworpen brochures, posters en digitale presentaties tot stand komen? Het antwoord is: dtp, oftewel Desktop Publishing.

In deze blog duiken we in de wereld van dtp, wat het precies inhoudt, en hoe het je kan helpen om je visuele communicatie naar een hoger niveau te tillen. We nemen je mee door de basisprincipes en laat je aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden zien hoe bedrijven het in hun voordeel gebruiken.


Dtp is het proces waarbij teksten en afbeeldingen worden gecombineerd om documenten en andere publicaties professioneel op te maken voor print en digitaal gebruik. Het zorgt ervoor dat alle communicatie-uitingen, van flyers tot jaarverslagen, er professioneel en aantrekkelijk uitzien. Het draait allemaal om de presentatie. Onderschat het belang daarvan niet!


Wanneer zou je dtp moeten overwegen?

  • Visuele consistentie: je wil consistentie waarborgen in al je marketingmateriaal voor een sterk en herkenbaar merk.
  • Efficiëntie: je wil tijd en kosten besparen, wat mogelijk is met behulp van de juiste software en processen zodat ontwerpen snel aangepast en gereproduceerd kunnen worden.
  • Professionaliteit: je wil iets uitstralen naar de buitenwereld en een goed ontworpen document maakt een wereld van verschil in hoe je bedrijf wordt gezien.

Hoe gaat dat precies in de praktijk? Hieronder geven we een aantal voorbeelden!

Case 1: Handleidingen voor een groothandel in medische instrumenten en artikelen

We ontvangen van deze klant FrameMaker-bestanden ter vertaling. Dit is een gespecialiseerde tool voor het verwerken van omvangrijke technische en wetenschappelijke documenten die uitgebreide opmaakmogelijkheden biedt.

Omdat wij de inhoud willen aanpassen met een tekstverwerkingsprogramma, moeten we de bestanden omzetten naar een tekstgebaseerd format, namelijk MIF.

We schakelen zonder problemen tussen FrameMaker- en MIF-bestanden en zorgen na de vertaalstap voor een naadloze implementatie in FrameMaker. De klant heeft geen weet van het inhoudelijke proces, maar kan tevreden zijn met een eindproduct dat aan alle eisen voldoet.

*

Case 2: Een restaurant met een smaakvolle menukaart

Een lokaal restaurant wil haar menukaarten vernieuwen. Het interieur ziet er prachtig uit, maar de menukaart oogt simpel en past niet bij de uitstraling.

Door middel van dtp ontwerpen we een stijlvolle, thematische menukaart die perfect aansluit bij het imago van het restaurant. De nieuwe menukaart gebruikte hoogwaardige afbeeldingen en een elegant lettertype, waardoor de gehele ervaring naar een hoger niveau wordt getild.

*

Case 3: Doorvoeren van de huisstijl

Een nieuwe klant neemt contact met ons op voor het omzetten van pdf’s naar Word. De oorspronkelijke bestanden zijn opgemaakt in Adobe InDesign. Maar… de grafisch ontwerper heeft inhoudelijk veel wijzigingen aangebracht tijdens het opmaken.

Dit kan voor problemen zorgen zoals inconsistenties, beschadigde links of veranderingen in de opmaak wanneer de bestanden weer worden geïmporteerd.

Gelukkig is het geen probleem om aan de hand van de pdf-bestanden volledig opgemaakte Wordversies te creëren. Hierna kan de klant zelf eenvoudig de bestanden bijwerken en bijhouden.


Conclusie

Dtp is meer dan alleen het opmaken van documenten; het is een krachtige tool die je helpt om je boodschap effectief en professioneel over te brengen.

Ben je benieuwd hoe jij dit kunt toepassen? Neem contact op met Mave voor een vrijblijvend gesprek. Laten we samen werken aan jouw volgende visuele meesterwerk!